Rondreizen in Kroatië

Al jarenlang stond Kroatië op mijn lijstje van landen waar ik nog eens heen wilde. Dat lijstje is overigens lang, want voor ongeveer elk land is er wel een goede reden om naar toe te gaan wat mij betreft! ;) Maar Kroatië stond al lang hoog genoteerd, sinds ik een keer foto’s van de Plitvice meren op internet voorbij zag komen. Dat paradijs wilde ik graag met mijn eigen ogen aanschouwen! Deze zomer was het zover, de vliegtickets geboekt, een huurauto geregeld; we gingen een rondreis maken in Kroatië!

 

Terug in de tijd in Dubrovnik

Onze reis begon in Dubrovnik, in het zuiden van Dalmatië. Een aanrader om te bezoeken, want de oude stad is één van de best bewaarde ommuurde steden van Europa. Daarom staat het ook op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Wanneer je door de oude poorten stapt, begrijp je dat ook goed, want je stapt als het ware terug in de tijd. In het autovrije centrum kun je dwalen door de mooie straatjes, langs prachtige monumentale gebouwen, vele pleintjes en mooie kerken. Het is een enorm fotogenieke stad en prachtig gelegen aan de azuurblauwe Adriatische zee. Echter, in de zomer is het een drukke bedoening. De stad is enorm populair bij toeristen en wordt massaal bezocht. Wij vonden de stad daarom helaas toch tegenvallen, ook omdat elke winkel en restaurant op de toerist gericht is en het daardoor soms wel een pretpark leek. Wellicht kun je Dubrovnik beter bezoeken in het voor- of najaar.

 

Een andere tip; kom niet met de auto naar de oude stad, want parkeren is duur en lastig. Pak gewoon de bus, die stopt voor de oude poort en is heel goedkoop! Verblijf op het schiereiland Lapad, waar het een stuk rustiger is en je de Kroaten ook vindt. Loop dan ook zeker het pad af bij de baai, met de lange naam Šetalište Nika i Meda Pucića, want dat kronkelt prachtig langs de rotsen en de zee. Een mooie wandeling en overal trappetjes naar beneden naar die prachtige azuurblauwe zee waar je een rustig plekje op de rotsen kunt uitzoeken om te genieten!

 

Geweldige uitzichten in natuurpark Biokovo

We vervolgden onze weg naar Makarska, waar we in een appartement op loopafstand verbleven aan het strand. Overdag genieten van het strand en de prachtige azuurblauwe zee en elke avond met een heerlijk ijsje (de meest heerlijke smaken vind je in Kroatië!) over de boulevard lopen met prachtige zonsondergangen, meer vakantiegevoel krijg je niet! Ook een reden om hier te verblijven is het natuurpark Biokovo, een uniek steil gebergte vlakbij de kust. De hoogste bergtop Sveti Jure is 1762m hoog en is de op twee na hoogste bergtop in Kroatië. En het mooie is; daar kun je gewoon met de auto naar toe! Het is wel een spannende autorit: een smalle geasfalteerde weg met af en toe een breder stuk om elkaar te kunnen passeren, veel haarspeldbochten, vaak natuurlijk erg steil en hier en daar wat indrukwekkende afgronden..! Maar, het is een prachtige route van drie kwartier door mooie valleien met bloemen en rotsen, langs schaapkuddes en paarden, prachtige natuur, verlaten herdershutten en geweldige uitzichten bij elke bocht. En als beloning het mooiste en uniek uitzicht vanaf de top: je kunt zowel ver het binnenland van Kroatië zien als alle eilanden in de Adriatische zee!

 

Zonsondergang in Zadar

Onze reis ging verder richting het noorden en onze volgende stop was Zadar, een stad aan de kust. We verbleven overigens telkens bij mensen thuis. Veel Kroaten verhuren een verdieping van hun huis als appartement aan gasten en wonen zelf erboven of eronder. Een leuke en betaalbare manier om te genieten van het mooie land, een eigen huisje te hebben en in contact te komen met de Kroaten zelf! Niet iedereen spreekt even goed Engels overigens, maar daar kom je wel uit en vriendelijk zijn ze altijd: van de ene gastheer kregen we een heerlijk zelf gemaakte kersenlikeur als welkomstdrankje en bij een andere gastvrouw kregen we groente uit eigen tuin!

 

Zadar is een leuke stad om te bezoeken, zeker het oude centrum wat autovrij is en waar veel historie te vinden is zoals een Romaanse kerk uit de 9e eeuw, een Romeins forum en kathedraal. Je vindt er verder huizen in allerlei mooie Mediterrane kleuren, leuke winkels, gezellige pleintjes en veel ijssalons. De een nog uitbundiger dan de ander, qua kleuren, smaken én versiering! Je kijkt serieus je ogen uit qua ijs, ze maken er een feestje van. Een andere tip is Kroatische baklava. Heel anders dan de Turkse versie en erg lekker! Zadar is verder bekend om de lange boulevard waar je heerlijk langs kunt struinen en waar je ook twee kunstwerken vindt, het zee orgel dat wordt bespeeld door de golven van het water en de zonnegroet dat bestaat uit glazen tegels die oplichten op basis van zonne-energie. Wij waren er overdag dus we hebben dit helaas niet kunnen bewonderen. Het was ook erg heet, dus we hebben vooral op een bankje genoten van de zee wind en uitzicht! Mijn tip zou zijn om in de namiddag naar Zadar te gaan, een ijsje te scoren, de stad te ontdekken via alle schattige smalle straatjes en gezellige terrasjes en dan bij de boulevard te eindigen bij zonsondergang!

 

De prachtige Plitvice meren

Halverwege onze reis gingen we richting het binnenland, op weg naar één van de redenen om dit land te bezoeken: de Plitvice meren! We waren erg benieuwd en alle mooie verhalen bleken waar; wat een prachtig paradijs is dit park! Indrukwekkende uitzichten, prachtige natuur, mooie paden, overal watervallen, bijzondere bomen en natuurlijk dat prachtige turquoise water; ik kom superlatieven te kort om het te beschrijven want het is sprookjesachtig mooi en zeker een must see!  Je kunt via verschillende routes door dit prachtig stukje natuur lopen, ze hebben overal een houten pad gemaakt die je door het park heen laat genieten. Je kunt kiezen voor korte of langere routes die of beneden langs het water lopen, of meer boven op de berg. Wij hebben gekozen voor route H, waarbij je gemiddeld zo'n 5 uur aan het lopen bent en zowel beneden als boven meemaakt. Je begint met een busrit waarbij je naar boven wordt gebracht en halverwege de route, een boot pakt om het meer over te steken. Wij vinden deze route zeker aan te bevelen, maar pak wel de bus terug wanneer je bij de halte staat en loop niet door zoals wij (we dachten dat de route nog verder ging..), want dan loop je nog een uur extra (die overigens prachtig en uitgestorven was, maar laatste loodjes wegen echt het zwaarst haha)!

 

Overigens kunnen de Plitvice meren net als Dubrovnik erg druk zijn, want het is natuurlijk een echte toeristentrekker en je kunt het beter in het voor- of najaar bezoeken. Mocht je niet anders kunnen dan in het hoogseizoen, ga er dan 's ochtends vroeg heen, zo ben je de bussen met groepen toeristen voor! En ook wel zo prettig qua hitte, want hoewel je vaak in de schaduw loopt, zijn er ook veel stukken volop in de zon en de berg op. Er is onderweg overigens ook helemaal niks te vinden, dus neem voldoende water en eten mee. En vooral voldoende ruimte op je camera, want je blijft fotograferen ;)

 

De leukste stad van Dalmatië: Split

We vervolgden onze weg terug naar de kust richting het zuiden, naar de laatste stad waar we zouden verblijven. Save the best for last zeggen ze en Split was ook echt een goede laatste verrassing. Wat ons betreft de leukste stad van Dalmatië! Het is tevens de tweede grootste stad van het land, waar de juiste balans is gevonden tussen het heden en verleden. De historische binnenstad is een museum op zich, niet voor niks Unesco Werelderfgoed, want je vindt overal delen van het Diocletians Paleis uit de 4e eeuw door de tempels, poorten, paleizen en tunnels waar je doorheen loopt. Je blijft je daarom verbazen (en fotograferen!) terwijl je dwaalt door alle mooie smalle straatjes en pittoreske pleinen en telkens weer iets nieuws ontdekt. Ondertussen wordt in hetzelfde historische centrum ook geleefd en genoten in alle goede restaurants, gezellige terrasjes, hippe winkels die overal te vinden zijn tussen al die historische monumenten. Dat maakt de stad zo bijzonder. Verder is er veel te doen en voor ieder wat wils, van cultuur tot shoppen, een goed nachtleven en strand. Ook de boulevard met de vele bankjes en terrassen onder de palmbomen zijn heerlijk vertoeven. Split is een studentenstad en dat merk je, want hoewel ook hier veel toeristen te vinden zijn, mengt het zich allemaal goed. Kortom, wij vonden het een heerlijke en levendige stad en echt een aanrader!

 


Dit is deel 1 over Kroatië, deel 2 over de eilanden volgt binnenkort!

Reactie schrijven

Commentaren: 0