Genieten in Gent

Een tijdje terug kreeg ik reiskriebels en had ik zin in een weekendje weg. Waar zal ik eens heen gaan? Ha, dat is één van mijn favoriete vragen om over na te denken! Het verlanglijstje van waar ik nog naar toe wil is dan ook erg lang ;) Ik heb het geluk gehad dat ik al een hoop mooie bestemmingen heb mogen afstrepen, maar er komen altijd weer nieuwe wensen bij. Het liefst ga je natuurlijk voor plekken lekker ver weg, maar gelukkig is er dichtbij ook genoeg moois te ontdekken! Ik had namelijk als voorwaarde dat het niet te ver reizen was. En zo kwam ik uit op: Gent!

 

Er zijn meerdere redenen waarom Gent zo de moeite waard is. Het is allereerst een prachtige stad met een historisch centrum waar je kunt genieten van vele mooie trapgevelhuisjes, eeuwenoude monumenten, pleintjes, markten en kleine straatjes. Echter, er zijn ook veel leuke winkels, moderne kunst, architectuur en gave streetart te ontdekken, waardoor het een mooie mix is tussen vroeger en nu. Het is er ook nog eens autovrij, waardoor je er heerlijk kunt dwalen en je alleen moet oppassen voor fietsers en trams, maar dat ben ik persoonlijk als Amsterdammer gewend ;) Gent is ook een studentenstad, waardoor er veel leuke cafeetjes, koffiebars en restaurants zijn en er een levendige sfeer heerst tot in de late uurtjes. Tot slot is het slechts 3 uur reizen met de bus of trein. Kortom, een perfecte bestemming voor een leuk weekendje weg!

 

Ik verbleef zelf in een ontzettend leuk hostel wat ik zeker kan aanraden; het Backstage hostel. Dit is een modern hostel in een monumentaal Art Deco pand in het centrum. Vanaf 1930 zat de redactie van het ‘Dagblad Vooruit’ hier gevestigd en later werd het een cultureel centrum genaamd Backstage. Gelukkig is het gebouw goed bewaard gebleven, zoals de opvallende gevel en prachtige hal. Het hostel is kleurrijk en tof ingericht en elke kamer heeft een naam naar een krant in de wereld. Verder is het van alle gemakken voorzien en ligt het op loopafstand van het historisch centrum. Last but not least toch wel winstpuntje; je kunt bij het ontbijt je eigen wafels maken…!

 

In het historisch centrum genaamd De Kuip zijn de vele mooie trapgevelhuisjes te bewonderen, vind je meerdere gezellige pleinen met vele terrasjes zoals de Korenmarkt en kun je een leuke boottocht maken of wandelen langs de rivier de Leie op de Koren- en Graslei, het oudste deel van de stad. Genoeg te doen dus en je blijft echt fotograferen door al die prachtige middeleeuwse architectuur! Ik vond verder vooral de drie monumentale gebouwen naast elkaar in het hart van de stad indrukwekkend: de Sint Niklaaskerk, het indrukwekkende Sint-Baafskathedraal (zeker een bezoek waard!) en het mooie Belfort, vanwaar je een geweldig uitzicht hebt over de hele stad! Een klim waard: letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt.

 

In de wijk Het Zuid en Kunstenkwartier is de universiteit van Gent gevestigd en wonen veel studenten, waardoor je daar het uitgaansleven treft en er veel te doen is op cultureel vlak, zoals het Kunstencentrum Vooruit. In de 19e eeuw de thuisbasis van de socialistische beweging, nu een plek voor theater, muziek en feesten. Het bijbehorende café Vooruit is een fijne plek om te lunchen of 's avonds een drankje te doen. Tevens zijn in deze buurt veel musea te vinden zoals het Stadsmuseum, Stedelijk Museum voor Actuele Kunst en het Museum voor Schone Kunsten. Laatstgenoemde is één van de oudste musea van België met een mooie collectie tot de eerste helft van de 20ste eeuw, ik vond zelf de afdeling impressionisme een bezoek waard!

 

Behalve in musea is kunst in Gent ook letterlijk op straat te vinden door de vele street art in de stad. Er zijn veel graffitiartiesten actief, zoals de in Gent geboren en anonieme kunstenaar ROA, over de hele wereld bekend met zijn grote gave muurschilderingen van dieren, overwegend in zwart en wit. Maar ook van de kleurrijke Bué uit Gent zijn veel mooie werken te vinden, plus nog heel veel andere straatkunstenaars van over de hele wereld. Er is zelfs een straatje waar iedereen zich mag uitleven (althans waar het wordt gedoogd), namelijk de Werregarenstraat, waar het elke week dan ook weer anders uit ziet. Het is meer een oefenplek, maar toch is de kleurenexplosie gaaf om door heen te lopen. Gent stimuleert de street art scene, in 2015-2016 was er vanuit de Cultuurdienst een straatkunstproject waarbij alle bestaande werken in kaart zijn gebracht. Je kunt een gratis streetart tour doen, of zelf de kaart bij het VVV ophalen of online checken op Sorry Not Sorry. 

 

Ik kan nog veel meer vertellen, zoals dat je echt koffie moet drinken bij Barista Coffee and Cake, of een heerlijk taartje moet gaan eten bij Julie’s House of een paar uur moet vertoeven in OR Coffee Bar. Allemaal hele hippe dingen, maar je kunt ook langs Temmerman, het oudste snoepwinkeltje van Gent, of pittige mosterd scoren in het prachtige pandje uit 1860 van Tierentey-Verlent. En... vast nog 97865386 dingen die ik vergeet :) 

 

Kortom, genoeg te beleven in Gent! Een fijne stad waar je meteen een vakantiegevoel krijgt, eindeloos kunt fotograferen en heerlijk kunt genieten!

Check www.visitgent.be voor meer tips, informatie, bezienswaardigheden en de culturele agenda.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0