Open Toren Dag in Amsterdam: genieten met uitzicht!

Afgelopen jaren was ik telkens van plan om mee te doen aan de Open Toren Dag in Amsterdam. Eén keer per jaar stellen meerdere torens zich open voor bezoekers en krijg je een geweldig uitzicht over de stad gratis cadeau! We zijn natuurlijk een plat landje, dus volgens mij maak je elke Nederlander blij met een uitzicht, maar een Amsterdammer al helemaal, want dan is er weer een nieuw punt om van te genieten van de mooiste stad van het land ;)

Voorgaande jaren had ik pech met het weer (regen, storm of iets dergelijks) of met mijn agenda (net die dag iets anders of geen tijd!), waardoor ik nooit echt van deze dag gebruik kon maken. Echter, dit jaar stond het in mijn agenda genoteerd en was ik voorbereid. Maar nog veel beter; het weer was fantastisch! Blauwe lucht, volop zon, lekker weer, kortom op en top lente! Wat een mooie dag om lekker door Amsterdam te fietsen en goed uitzicht te hebben.

Voor sommige torens moet je er vroeg bij zijn, inschrijven op de website of daadwerkelijk vroeg in de rij staan bij de betreffende toren. Dus ’s ochtends stonden een vriendin en ik klaar bij de Westerkerk om een kaartje te bemachtigen. We hadden geluk en het lukte om een kaartje te scoren voor de Westertoren! Ik woon deze maand 12 jaar in Amsterdam, maar om de een of andere reden nooit naar binnen geweest. Yes, zelfs na zoveel jaar nog steeds nieuwe plekken ontdekken in de stad die nooit zal vervelen

 

Via de steile smalle houten trappen klommen we naar boven. Onderweg vertelde de gids ons allerlei weetjes over de kerk en de geschiedenis ervan. Zo is de Westertoren 85 meter hoog en daarmee de hoogste kerktoren van de stad. Vroeger werd de toren ook gebruikt om toezicht te houden over de stad en bijvoorbeeld te kunnen waarschuwen voor een brand en aan kunnen te wijzen aan welke kant van de stad dat was. Grappig om te beseffen hoe de stad ooit functioneerde!

 Na de zoveelste trap klommen we naar buiten op het eerste balkon. En wauw. Daar was het, het prachtige uitzicht over Amsterdam. Geweldig zo mooi! Door het prachtige weer kon je ver kijken. De Jordaan met alle mooie huisjes en grachten, het Centrum met het Paleis en ander herkenpunten, teveel om te zien en te fotograferen eigenlijk!

 

Ik kon West goed zien liggen, de Zuidas en de Schipholtoren. Een feest van herkenning. We hadden een kwartier en toen moesten we weer terug naar beneden klimmen, voordat de klokken gingen luiden. Ik had er makkelijk nog een paar uur kunnen vertoeven en genieten van mijn mooie stad!

Daarna zijn we doorgegaan naar de volgende toren en de pont genomen naar de A’dam Lookout, daar was ik namelijk nog niet geweest. Met de flitsende lift in 20 seconden naar 100 meter hoogte. En vanaf daar ook weer een fantastisch uitzicht over de stad, het water en Noord. Ook hier weer leuk om punten te herkennen: van IJburg tot het station en de NDSM werf. En dan realiseer je ook weer wat voor water stad Amsterdam eigenlijk is. 

We sloten de Open Toren Dag af met een bezoek aan de Beurs van Berlage waar je ook boven in de klokkentoren mocht. Sowieso een prachtig gebouw om te bezoeken met veel details in muurschilderingen, glas-in-loodramen, baksteenmotieven en tegeltableaus. Maar het uitzicht vanaf de klokkentoren is ook erg mooi. Zo had ik de Damrak nog niet eerder gezien, de toeristen waren ineens een stroom poppetjes geworden. Mooi om de Oude Kerk, de Bijenkorf en het Paleis vanaf dit punt te zien.

 

De Open Toren Dag is een mooie kans om Amsterdam te mogen bewonderen vanuit een ander perspectief. Zeker een aanrader en volgend jaar ben ik er weer bij!

Check voor meer informatie voor de volgende editie de website van Open Toren Dag.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Her (woensdag, 05 april 2017 15:42)

    Dakies en grachies, Leuk!